Maramuresul si frumoasele sale obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie inca din mosi-stramosi, atrage ca si un magnet mii de vizitatori in fiecare sezon. In categoria obiceiurilor inedite intra si Brondosii sau Mosii din fosta localitate miniera Cavnic, un obicei diferit care se practica doar in acest oras si care impresioneaza fiecare turist. In preajma sarbatorilor de iarna, intre Craciun si Anul Nou, brondosii colinda pe strazile din orasul Cavnic pastrand aceasta traditie veche si unica in tara. Originea acestui obicei este invaluita in ceata, unii afirma ca brondosii au “luat viata” in anul 1717, atunci cand tatarii reusesc sa fie alungati din localitate fiind speriati de catre localnicii inarmati cu masti, clopote si biciuri.

Fiecare personaj poarta un costum traditional alb, opinci, o masca, un ham pe care sunt legate mai multe clopote si talange cu ajutorul carora produc sunete “asurzitoare” si un bici cu ajutorul caruia ii “altoiesc” (adica lovesc) in gluma pe cei care nu le platesc colinda. Costumul traditional alb este facut din bumbac si este format din pantaloni (numiti si gaci) si camasa taraneasca. Mastile sunt facute din piele de oaie sau de capra si sunt ornate cu ciucuri rosii, cu panglici, cu dinti facuti din boabe de fasole si cu o limba rosie, destul de lunga, care le atarna si reuseste sa sperie spectatorii. Hamul cu clopotei pe care il poarta peste piept are rolul de a le anunta prezenta inca din departare, astfel incat fiecare sa poata sa se pregateasca sa fie colindat.

Numeroasele legende care graviteaza in jurul brondosilor au avut rolul de a spori farmecul acestui obicei si de a ii asigura continuitatea, indiferent de secolul traversat. Astfel, in conformitate cu anumite legende, se presupune ca rolul brondosilor era acela de a alunga spiritele rele in noaptea dintre ani, mastile aveau rolul de a le proteja identitatea, iar biciurile, clopotele si talangele aveau rolul de a speria spiritele si de a le indeparta. Acest obicei aminteste de credinta precrestina, atunci cand in cea mai lunga noapte dintre ani se organizau ritualuri care trebuiau sa alunge spiritele rele si sa imbune zeul luminii pentru a face zilele din nou lungi. Unii batrani afirma ca in timpurile de mult apuse brondosii erau paznicii cetelor de colindatori care mergeau cu “Irodul” si “Constantinii”, misiunea lor fiind de a ii proteja pe acestia de eventualii talhari. Indiferent de originea acestui obicei, brondosii reusesc inca sa aduca zambetul pe chipul tuturor celor care locuiesc sau viziteaza orasul Cavnic in preajma sarbatorilor de iarna.

Asadar chiar si in zilele noastre brondosii vor putea fi auziti pe strazile orasului incepand cu Ajunul Craciunului, iar turistii intalniti in cale vor fi atrasi de frumusetea spectacolului oferit. Cea mai importanta este insa seara de Craciun, atunci brondosii pleaca din casa in casa, se opresc la poarta fiecarei case si se scutura pentru a face zgomot clopoteii de pe ei si pentru a atentiona gazda. Aceasta iese afara si incearca sa ii recunoasca venind langa ei si incercand sa le dea jos mastile, insa brondosii se apara cu biciul si isi scutura talangele, iar colindatul nu incepe pana cand gazda nu ii recunoaste. Rasplata pentru fiecare colindat al brondosilor este mancarea, bautura si in unele situatii chiar banii. In trecut doar barbatii adevarati se puteau costuma in brondosi, era o dovada a barbatiei lor, in zilele noastre insa tinerii se costumeaza in brondosi mai mult pentru amuzament si distractie. Insa cel mai important aspect pentru acest obicei este ca ceata sa fie formata doar din barbati, din acest motiv si straiele lor sunt specific masculine. Pana in prezent nu au fost acceptate fetele in acest costum, in caz ca totusi vreo fata reusea sa se strecoare neobservata aceasta cand era descoperita era dezbracata de costum si era pedepsita printr-o “spalatura” puternica cu zapada.

Pentru o incursiune intr-un univers de poveste, un univers in care spiritele rele pot fi alungate cu usurinta de niste tineri viteji costumati, orasul Cavnic ramane in timpul sezonului rece pe langa “polul zapezii” si “polul traditiei”. Brondosii reusesc sa impresioneze si sa readuca o parte din traditiile de mult apuse in multe dintre satele de la noi din tara. Astfel turistii care opteaza pentru statiunea montana Cavnic in timpul sarbatorilor de iarna vor fi placut impresionati de spectacolul oferit de acesti colindatori mascati. Pentru a avea noroc in anul urmator si pentru a fi feriti de rele turistii pot spera sa fie prinsi in brate de acesti brondosi, deveniti un simbol al infrangerii spiritelor rele. Fiecare grup de brondosi este format din 7 pana la 15 baieti, acestia incep inca de dimineata colindatul din prima zi de Craciun si colinda timp de 3 sau 4 zile (in cazul in care a patra zi de Craciun este ziua de duminica). Nu ezitati sa admirati spectacolul unic oferit de catre colindatorii mascati, brondosii, din Cavnic in timpul vacantei de iarna petrecute aici.