Pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu se numara incepand cu anul 2004 si Biserica “Buna Vestire” din Sibiu, cunoscuta si sub numele de “Biserica din Groapa”.
Alaturi de aceasta biserica pe lista monumentelor istorice figureaza si obiectivele: Casa parohiala (care dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea) si Cimitirul bisericii (care dateaza din secolele XVIII-XX).
Construita intre anii 1778-1779 in cartierul Iosefin, chiar in valea raului Trinkbach (de unde ii si vine numele), Biserica din Groapa este o biserica ortodoxa, numarandu-se printre primele biserici ortodoxe ale orasului. Toti cei care doresc sa viziteze acest frumos lacas de cult trebuie sa ajunga pe strada Justitiei la numarul 5.
Aceasta biserica a fost construita de vaduva lui Hagi Petru Luca, Stana, iar in toamna anului 1802 a fost partial distrusa de un cutremur.
Bogatul negustor Hagi Constantin Popp care era casatorit cu fata Stanei Hagi este cel care intre anii 1802-1803 contribuie financiar la refacerea din temelii a bisericii ortodoxe, de atunci aceasta a dobandit influenta arhitecturii vieneze.
In partea nordica a Bisericii din Groapa este amplasata casa parohiala si in partea sudica Scoala veche romaneaca, in aceasta cladire s-au tinut si primele cursuri ale scolii romanesti din orasul Sibiu.
De pictura interioara a Bisericii din Groapa s-a ocupat pictorul Nicolae Brana in anul 1961, apoi din anul 1991 aceasta biserica ortodoxa este supusa unor lucrari de reparatii si modernizare si reuseste sa fie resfintita in anul 1998.
In cimitirul bisericii au fost inmormantate numeroase personalitati importante care au facut parte din universul cultural al orasului Sibiu in secolele XIX si XX, din acest motiv cei ajunsi aici vor putea aduce un ultim omagiu personalitatii indragite (episcopul si mitropolitul Ioan Metianu, poetul Zaharia Boiu, episcopul Miron Romanul, scriitorul Ioan Codru Dragusanu, istoricul si politicianul Iosif Hodos, literatul Moise Fulea, doctorul George Manasis, etc.).
Comment (0)