Incepand cu anul 2004 Lista monumentelor istorice ale judetului Sibiu creste prin includerea incintei a treia a ansamblului de fortificatii a orasului medieval Sibiu.

Printre constructiile care fac parte din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului se numara si Turnul Archebuzierilor, devenit in scurt timp un important obiectiv turistic al orasului de pe malurile Cibinului.

Asadar, turistii care doresc sa cunoasca o parte importanta din trecutul glorios al acestui oras transilvanean trebuie sa viziteze si acest turn de aparare.

Construit in secolul al XIV-lea si denumit ulterior Turnul Postavarilor (sau Panzarilor), Turnul Archebuzierilor este cel mai sudic dintre turnurile de aparare pozitionate pe strada Cetatii.

Chiar daca de-a lungul timpului a suferit numeroase distrugeri provocate de inamicii care au atacat cetatea medievala a Sibiului, acest turn de aparare s-a conservat foarte bine in comparatie cu multe alte constructii din acea perioada.

Turnul Archebuzierilor a “cunoscut” ultima restaurare intre anii 1967-1972, la fel ca si celelalte turnuri vecine.

Numele acestui turn de aparare vine chiar de la meterezele pozitionate la primul nivel, metereze in forma de gaura de cheie prin care se tragea cu armele de foc numite archebuze.

Ulterior, tinand cond de breazla care se ocupa de intretinerea si apararea acestuia, turnul primeste numele brezlei panzarilor. Turnul nu si-a pastrat forma initiala fiind modificat si inaltat, urmand apoi sa primeasca denumirile de Turnul Postavarilor sau Panzarilor.

Construit din piatra si din caramida, Turnul Archebuzierilor are forma unei prisme ortogonale, cinci din laturile sale fiind pozitionate in exteriorul incintei fortificate.

Specifica turnurilor de aparare sibiene este si partea superioara a Turnului Archebuzierilor care este iesita in afara si este sprijinita pe console care au arcele de legatura prevazute cu guri de aruncare.

Pana la inaltimea de un metru turnul este format din piatra si in continuare din caramida, din acest motiv se presupune ca acest turn a fost construit in continuarea unui alt turn de aparare mai vechi.