In Piata Mica din orasul Sibiu, la numarul unu, chiar in apropierea cladirii care adapostea Primaria Sibiului, turistii vor descoperi un monument istoric impunator care supravegheaza atat Piata Mica cat si Piata Mare si care este cunoscut sub numele de Turnul Sfatului.

Acest turn a fost construit in secolul al XIII-lea si este prevazut cu un gang care permite trecerea intre cele doua piete.

Devenit inca din anul 2004 un monument istoric protejat prin lege, alaturi de toate ansamblurile fortificate care formau incinta a II-a a orasului medieval Sibiu, Turnul Sfatului este de foarte multa lume considerat un simbol al orasului transilvanean.

In anul 1370 acest turn este mentionat pentru prima data, acesta era lipit chiar de cladirea in care se aduna “sfatul orasului”, de atunci ramanandu-i si acest nume de Turnul Sfatului. Turistii care doresc sa viziteze si in interior acest turn o vor putea face in fiecare zi, intre orele 10:00 si 18:00.

Initial Turnul Sfatului a fost folosit ca si poarta de intrare in cea de-a doua centura (incinta) de fortificatii a cetatii medievale, care dateaza din perioada 1224-1241.

Aceasta datare arheologica este sustinuta de moneda descoperita chiar in santul de aparare al acestei incinte, moneda emisa in timpul domniei regelui Ungariei Andrei al II-lea (intre anii 1205-1235).

De-a lungul timpului Turnul Sfatului a suferit numeroase modificari, din constructia initiala se mai pastreaza doar nucleul care a fost ridicat pana la inaltimea primului etaj.

Acest turn a fost inaltat periodic, apoi a fost inglobat in constructiile de langa, urmand ca in anul 1585 etajele superioare ale acestuia sa se prabuseasca in urma unui cutremur si sa il omoare chiar pe pictorul care lucra la zugravirea boltii.

Un an mai tarziu, adica in anul 1586, incep o serie de lucrari de reconstructie care se finalizeaza in vara anului 1588, dovada stand inscriptia in limba latina de pe placa de piatra situata deasupra gangului.

In secolul al XVIII-lea acest turn trece din nou printr-o serie de reparatii si modificari, in acea perioada (anul 1789) acoperisul turnului avea o forma piramidala care la colturi avea patru turnulete.

Ultimul etaj al turnului este adaugat in anul 1826, tot atunci se reface si acoperisul care primeste forma actuala, de bulb. Ultima restaurare importanta este cea dintre anii 1961-1962, atunci se organizeaza in interiorul sau expozitia numita “Aspecte din istoria Sibiului”.

Intre anii 1962-1998 Turnul Sfatului “gazduieste” cateva exponate medievale care apartineau de Muzeul Brukenthal, avand astfel pentru o perioada de timp si importanta titulatura de sectie a unui muzeu.

Printre utilizarile pentru care este cunoscut Turnul Sfatului, trebuie sa mentionam: turn de poarta, depozit de cereale, punct de observatie (foisor) a incendiilor, inchisoare, muzeu de stiinte naturale, expozitii si in prezent punct de belvedere asupra orasului si a culmilor Fagarasene.

In zilele noastre Turnul Sfatului atinge inaltimea a sapte etaje care se retrag succesiv si care pe fatade au deschideri inguste care seamana cu meterezele.

Acest edificiu este sustinut de contraforturi inalte care se retrag in trepte chiar pe laturile care dau spre cele doua piete, iar pe contraforturile de pe latura sudica sunt reliefati doi lei (se presupune ca acestia fac parte din structura initiala a turnului).

La parter gangul care asigura trecerea intre piete este boltit, iar incepand cu anul 1930 in partea dreapta a turnului se deschide o noua trecere boltita pe sub turn (s-a demolat o parte din cladirea vecina).

Turistii care doresc sa intre in turn trebuie sa ajunga in Piata Mica, aici exista o usa de mici dimensiuni care faciliteaza accesul in turn pe o scara ingusta, in spirala.

Etajul al VI-lea al Turnului Sfatului va impresiona prin mecanismul orologiului care are cadrane pe toate laturile turnului, iar ultimul etaj este cel care va oferi o priveliste de neuitat asupra orasului transilvanean si asupra culmilor semete ale muntilor Fagaras.