Intre Turnul Dulgherilor si Turnul Archebuzierilor, chiar pe strada Cetatii din orasul Sibiu, turistii vor putea vizita Turnul Olarilor. Acesta a fost construit in secolul al XIV-lea si facea parte din cea de-a treia centura de fortificatii a orasului medieval Sibiu.

Turnul Olarilor a intrat pe lista monumentelor istorice din judetul Sibiu incepand cu anul 2004, alaturi de toate celelalte constructii care formau incinta a treia a ansamblului de fortificatii (mai exact: turnuri de aparare, curtine edificate).

Construita in perioada 1357-1366 cea de-a treia incinta fortificata a orasului se face remarcata prin turnurile de pe strada Cetatii care s-au conservat foarte bine, in comparatie cu alte elemente ale cetatii medievale.

De-a lungul timpului acest turn de aparare a trecut printr-o serie de reparatii si modificari, incepand cu a doua jumatate a secolului al XV-lea intreaga incinta a cetatii fiind fortificata.

In acest fel forma Turnului Olarilor pe care o putem admira in zilele noastre dateaza cu aproximatie de la inceputul secolului XVI. Ultima restaurare a avut loc intre anii 1967-1972, in acest fel turistii vor putea admira impozanta acestui monument istoric.

Avand o forma dreptunghiulara la baza, Turnul Olarilor se retrage la etajul intermediar si in partea superioara se termina prin clasica portiune iesita in exterior care este sustinuta de console cu guri de foc intre arce.

Acest turn este construit din piatra si din caramida, la primul si la al doilea nivel se intalnesc meterezele care au forma de gaura de cheie pentru a permite realizarea focului de archebuze, iar acoperisul este sub forma unei piramide inalte cu baza dreptunghiulara.

Legatura cu urmatorul turn de aparare se facea prin zidul realizat in doua faza (conform materialelor de constructie folosite), zid care era prevazut cu metereze in partea superioara. Apararea si intretinerea acestui turn intra in atributiile breslei olarilor, de aici venind si numele acestuia.