O tara amenintata in trecutul apropiat de razboi, vizitata apoi de Angelina Jolie si Bill Gates, cotropita in final de turistii dornici de briza Adriaticii. Pentru ca Muntenegru a devenit o destinatie de cinci stele, si totusi accesibila oricarui buzunar

73 de kilometri de plaja marginiti de un lant muntos. Vegetatie impresionanta, care se reflecta, alaturi de cetatile din alte vremi, in apa marii. Portocali, lamai, kiwi, maslini se regasesc peste tot, cat sa faca peisajul mai exotic.

Se intampla la doar 600 de kilometri de Timisoara, in sudul Europei, in vecinatatea mai popularei Croatia. Muntenegru este, pentru dimensiunile sale, o tara de o diversitate impresionanta: zone de coasta, riviere si regiunea centrala, acoperita de parcuri nationale, munti si orase pline de aroma portocalilor si lamailor. Mai mult de 60% din teritoriul tarii se afla la o altitudine de peste 1.000 de metri, asa ca diversitatea petrecerii unui concediu aici este captivanta.

Muntenegru mai este numit si Muntele Negru al navigatorilor venetieni care au fost impresionati de padurile dese de pini de pe muntele Lovcen. Se pare ca denumirea a fost preluata si adaptata de oamenii locului in numele de Crna Gora.

Pe varful Muntelui Lovcen se afla vechi asezari, monumente istorice, cladiri romane folosite ca fortificatii pana la venirea habsburgilor, de unde poti avea o priveliste uluitoare asupra Golfului Kotor.

Budva, riviera turistilor

Cea mai cunoscuta zona turistica a Muntenegrului, celebra pentru plajele ei nisipoase, este Budva, o asezare cu o istorie de peste 2.000 de ani, datand din vremea colonizarii grecilor. Se spune ca plajele din Budva sunt cele mai bune din tot Muntenegrul. Incontestabil.

Plajele nisipoase si fine se ineaca in mare in roci abrupte de calcar. Din loc in loc, cele 17 plaje ale coastei sunt pigmentate cu insulite, adaposturi si locuri de distractie. Budva Riviera atrage aici anual peste 300.000 de turisti din toate colturile lumii.

Langa Budva se afla Sveti Stefan, un vechi sat de pescari, transformat din 1957 in zona hoteliera, care acum cuprinde si cel mai luxos complex al Adriaticei, vizitat frecvent in vacante de actori celebri.

Bijuteria coastei este insa Golful Kotor, protejat de UNESCO, care intra 28 de kilometri pe teritoriul continental. Din departare, golful pare o pictura, pentru ca este un fost canion scufundat, marginit acum de peretii Muntelui Lovcen.

In riviera piratilor

Riviera Ulcinj este si ultima riviera muntenegreana, avand in centru portul Ulcinj, un oras vechi, fortificat, zbuciumat in trecut de razboaie si calcat de pirati. Printre plaje si golfuri in stanca, cea mai frumoasa plaja a rivierei este Plaja Lunga, care se intinde pe 13 kilometri.

Nisipul sau este recunoscut pentru insusirile lui tamaduitoare in reumatism. Totodata, acest nisip modeleaza si o plaja moderna, adorata de turisti. Pe langa ea, exista si plaje cu pietre colorate, cu izvoare sulfuroase pentru terapie, cum este Plaja Doamnelor, precum si plaje stancoase, cautate mai ales de pasionatii de scubadiving, si plaje mici, ascunse, unde poti patrunde numai cu barca. Toate aduna mii de turisti pasionati de sporturi extreme sau excursii pe nave naufragiate.

Stiai ca…

Muntenegru este cea mai ecologica tara a Europei, avand amenajate patru parcuri nationale si cinci canioane printre care si Tara, aflat in patrimoniul UNESCO, al doilea ca marime dupa Marele Canion al Americii;

Capitala Statului Muntenegru (621.000 locuitori) este Podgorica (211.788 locuitori);
In Muntenegru se gaseste cel mai batran maslin din Europa, de peste 2.000 de ani.