E atat de plin de minuni, incat turistii din toate colturile lumii se inghesuie sa le vada in orice anotimp

Aici temperatura rareori scade sub 10 grade. Orasul – al doilea ca marime din Spania, dupa Madrid

– are privilegiul de a se afla intre marea Mediterana si muntii Pirinei. Pe de o parte, poti sa faci plaja inca din luna mai, iar pe de alta, poti vizita muntii, catre care pantele incep sa urce vertiginos inca de pe strazile cartierelor marginase. Fie ca ai venit cu avionul, fie cu trenul sau cu masina, localnicii te sfatuiesc sa incepi sa vizitezi Barcelona din centru, din Piata Catalunya. Nu e prea avantajos sa folosesti masina, pentru ca traficul e destul de aglomerat si ai pierde timp pretios.

Din acelasi motiv, nu e recomandat sa mergi cu taxiul. Cel mai bine este sa-ti procuri cartele pentru toate mijloacele de transport, valabile pentru o zi sau mai multe, in functie de sejurul tau.

Cel mai vestit traseu

Din Piata Catalunya, mergi o vreme pe Avinguda Diagonal, pana te intersectezi cu Passeig de Gracia. Pe Bulevardul Diagonal vei gasi El Corte Ingles, unul dintre cele mai mari Malluri din Barcelona. Apoi, ai ocazia sa te intalnesti cu cateva dintre operele lui Antonio Gaudi, arhitectul emblematic al Barcelonei.

Mai intai vei da de Sagrada Familia (Sacra Familie), o imensa biserica in constructie inca din 1883. Proiectul a fost preluat de Gaudi cand era deja inceput de un alt arhitect, dar modul in care l-a continuat ii apartine in intregime. Biserica are 18 turnuri, în ordinea înaltimii reprezentand-i pe cei 12 apostoli, cei patru evanghelisti, iar cel mai înalt turn, pe Isus Hristos.

Turnul central al lui Isus va avea montat pe el o cruce uriasa, iar inaltimea totala va fi de 170 m. Gaudi a lucrat la aceasta biserica 40 de ani, si se preconizeaza ca va fi gata abia in anul 2026. E greu de descris ce vei simti cand o vei vedea prima oara. Maretia ei domina orasul si nu o poti cuprinde intr-un singur cadru, daca vei vrea sa o fotografiezi cand esti in fata ei. Nu-ti propune s-o vizitezi imediat. Oricum, va trebui sa-ti rezervi o zi intreaga pentru asta. Numai la coada pentru bilete pregateste-te sa astepti cateva ore… Cat despre vizita, vei vedea cat de usor te poti rataci.

Vederi absolut superbe

Admira privelistea orasului si, in acelasi timp, a liniei de coasta, de pe dealurile Montjuic sau Tibidabo. Primul se afla langa port, iar la poalele lui poti vizita Stadionul Olimpic si Palatul Sportiv.

Al doilea are 500 metri inaltime si un parc de distractii in varf.

Fa-ti bagajele chiar acum!

Dar mai intai fa-ti timp si vino in farmaciile Centrofarm. Cumpara in martie de minimum 100 de lei si poti castiga un week-end de vis la Barcelona, intr-un hotel de patru stele. Bonurile posesorilor de card Centrofarm intra automat in tragerea la sorti!

Gaudi la tot pasul

Cum mergi tu pe Avinguda Diagonal, te abati un pic pe Passeig de Gracia. Vei da de Casa Mila. Peretii sunt pusi parca in miscare de valuri, manerele usilor parca ar fi din mulaje de ceara stranse in pumn. Nicio muchie, nici un semn de geometrie rigida. Balcoanele din fier forjat serpuiesc in forme neobisnuite, care amintesc de motive marine. Nici interiorul nu se lasa mai prejos. Majoritatea mobilelor sunt originale, si patreaza acelasi aspect unduitor.

Casa are sase etaje si doua curti interioare. Din 1986, Casa Mila a fost deschisa publicului spre vizitare, iar din 1984 se afla in patrimoniul cultural universal UNESCO. Nu departe de aceasta, tot pe Passeig de Gracia, vei gasi o alta cladire pe care nu trebuie sa o ratezi: Casa Batllo. Practic, Gaudi a fost rugat doar s-o renoveze, insa el si-a lasat asupra ei amprenta lui inconfundabila. Acoperisul arata ca spatele unui dragon, fiecare balcon fiind un cap. Aceleasi linii ondulate, aceleasi ornamente colorate pe care le vei gasi in toate creatiile lui Gaudi.

Rambla, bulevardul artistic

Dupa ce ai vazut si Casa Batllo, intra pe Rambla, care te duce pana la statuia lui Cristofor Columb, care-ti arata cu degetul marea. Pe Rambla vei gasi nenumarate magazine, cafenele, piete de fructe, celebrii mimi, vopsiti si nemiscati, pentru care neaparat va trebui sa fii dotata cu monede si, din nou, un palat purtand semnatura lui Gaudi, care nu trebuie ratat: Palau Guell.

In cealalta parte a orasului, mai aproape de coline, se afla si un parc cu acelasi nume, ale carui banci ornate cu faianta colorata fac parte din setul de fotografii al oricarui turist respectabil care a fost prin Barcelona. Pe la ora 8, oriunde te-ai afla, fa tot posibilul sa pornesti catre Placa D’Espanya, unde este Fantana Magica. Aflata la picioarele Muzeului de Arta, aduna mii de vizitatori pana la ora 9, cand incepe spectacolul de muzica, lumina si culoare. N-o vei uita niciodata!

In parcul Guell

Aleile sunt construite pe doua nivele, iar casa paznicului seamana cu o prajitura: unduitoare si colorata, parca-i simti si aroma! Banca serpuitoare ornata cu faianta colorata inconjoara piata cunoscuta ca Teatrul Grec.