In inima Anzilor, ascuns intre culmi de 4000 de metri inaltime, te asteapta un vechi oras, fascinant si misterios

Unul din motivele serioase pentru a calatori pana in America de Sud, in Peru, este Machu Picchu – „Orasul Pierdut al incasilor“, o enigma pe care ai vrea s-o dezlegi dupa ce afli cate ceva despre ea. De ce enigma? Pentru ca, oriunde citesti despre el, afli ca a fost construit prin secolul al XII-lea de catre incasi.

E vorba despre o asezare in care pot locui circa o mie de oameni, conceputa in terase cu constructii patrate, din piatra. Pietrele sunt imbinate perfect si stau lipite fara mortar, iar tehnica prin care au fost asamblate este extrem de misterioasa, avand in vedere ca se spune ca incasii nu cunosteau nici roata, nici scrierea. Cum au facut planuri pentru niste edificii atat de precise, cum au putut taia blocurile de piatra atat de exact incat sa nu poti introduce niciun varf de cutit intre ele?

Se spune ca bucatile de piatra, cantarind circa 50 de tone fiecare, ar fi fost separate cu pene umede din lemn care, prin dilatare, spargeau piatra! Destul de incredibil daca e sa ne gandim ca, chiar si astazi, cu tehnica noastra avansata, taierea unor blocuri de piatra de o asemenea marime nu ar fi deloc o misiune usoara. Mai exista si un sistem de canalizare foarte bine pus la punct. Tineau la curatenie si se pricepeau si la „conducte”… din piatra!

Incasii au reusit!

Au construit si drumuri – 16 000 de kilometri de sosele pavate, desi nu cunosteau roata! – cu borne din sapte in sapte kilometri si cu locuri de odihna din 20 in 20 de kilometri. In mijlocul orasului se afla Templul Soarelui, un turn circular, format din pietre slefuite perfect (sa-i credem pe cercetatorii care spun ca au fost slefuite cu nisip?), si care are la baza o grota numita „Tumba Real” (Mormantul regal); acum, este goala.

Turnul era folosit pentru diferite calcule astronomice, foarte exacte, pe care le faceau incasii. Iarasi un mister: cum au ajuns ei la o cunoastere atat de precisa, in conditiile in care sistemul lor de comunicare – altfel decat prin viu grai – se realiza cu ajutorul unor sforicele innodate si se referea mai mult la calcule comerciale decat la texte complicate de astronomie. Cetatea, izolata de asezarile dimprejur, este ascunsa, la 2400 de metri altitudine, de culmile muntilor care o inconjoara si a caror inaltime ajunge la 4000 de metri.

Enigmele se tin lant

Orasul a fost descoperit in 1911 de un arheolog american, Hiran Bing ham. El cauta, de fapt, ruinele legendarei capitale a incasilor, Vilcabamba, cea care a tinut piept conchistadorilor spanioli vreo 40 de ani, pe la inceputul anilor 1400. Un taran care traia pe muntele din partea de vest a raului Urubamba a tinut sa-i arate exploratorului niste ruine, ocazie cu care Bingham a descoperit locuinte, altare, scari, piete si temple, terase de culturi– toate in paragina.

Unde si cand disparusera locuitorii si, mai ales, de ce? Se pare ca ei au parasit locul in mod misterios, inainte de a fi gasiti de conchistadori. S-au gasit mai multe schelete de femei, ceea ce a dus la ipoteza ca acolo ar fi fost un templu destinat fecioarelor sau preoteselor.

Si chiar exista o legenda care spune ca cineva ar fi violat o astfel de preoteasa, si de aceea locul a fost parasit. Sa-ti mai amintim si ipoteza conform careia Machu Picchu ar fi, de fapt, o pista de aterizare pentru extraterestri? Pe internet gasesti si fotografii cu farfurii zburatoare deasupra ruinelor, asa ca, daca te duci acolo, te poti astepta la orice!

Fortareata din muti

E cel mai important obiectiv arheologic din America de Sud, devenit in 1983 zona protejata de UNESCO.

Cum ajungi si tu?

Cu avionul pana la Lima, capitala tarii, dupa care tot cu avionul, pana in orasul Cuzco. De aici, iei trenul pana in localitatea Aguas Calientes, si apoi autocarul pana la Machu Picchu. Nu astepta sa ajungi pana in gara la Cuzco daca vrei sa gasesti bilet de tren; fa-ti rezevare din timp, se poate si online.

Singura companie de cale ferata care face acest drum este, in momentul de fata, Peru Rail. Dat fiind ca nu exista competitie, preturile sunt destul de mari – intre 48 si 71 de dolari numai dus! De la Aguas Calientes la Macchu Picchu, mai iei un autobuz cam 20 de minute; costa vreo sase dolari. Ca sa poti vizita ruinele, ai nevoie de un tichet care nu poate fi cumparat la intrarea in orasul incas!

Trebuie sa ti-l iei inca de la Machu Picchu Cultural Centre din Aquas Calien tes – il gasesti usor, e chiar in piata centrala si deschide dimineata la cinci si un sfert. Costa 122 de soles peruvieni, echivalentul a 44 de dolari – studentii au reducere 50%. Dar trebuie sa te duci cu suma exacta, altfel e posibil sa nu primesti biletul! Motivul pentru atata strictete este grija pentru acest loc cu totul deosebit, aflat in patrimoniul UNESCO. Se intra in grupuri de aproximativ 400 de persoane, restul asteapta pana le vine randul.

Ce ai de vazut?

Sunt trei zone de vizitat: zona sacra, zona oamenilor de rand si cea destinata nobilimii. Zona sacra e dominata de Templul Culorilor, Intihuatana – o constructie din piatra, care folosea la diferite calcule astronomice, si Camera cu Trei Ferestre, toate dedicate lui Inti, zeul suprem al soarelui la incasi. In zona nobilimii se afla palatele cu ca mere trapezoidale, iar in zona destinata servitorilor descoperi constructii din pietre asamblate grosolan cu mortar.

Tot aici gasim si Mausoleul monumental, o statuie goala pe dinauntru, care se folosea pentru ritualuri si sacrificii. Si, bineinteles, sutele de trepte si privelistea grandioasa care nu poate fi prinsa in totalitate in niciun cadru fotografic. Iar daca reusesti sa te distantezi de multimea de vizitatori, linistea e tulburatoare.

Daca vrei suveniruri, le gasesti in Aguas Calientes, oraselul cel mai apropiat de Machu Picchu. Tot aici ai cazarea cea mai apropiata de cetate in afara de hotelul super scump, aflat chiar in orasul incas) si niste izvoare cu proprietati curative. Bazinele cu apa termala se afla la aproximativ 15 minute de mers pe jos in afara orasului, iar intrarea costa aici 3 dolari.

Dupa ce ai urcat sutele de trepte la Machu Picchu, o relaxare in apele fierbinti e cel mai bun lucru pe care-l poti face. Si daca te tin puterile si banii, a doua zi poti s-o iei de la capat: la ruine si inapoi la bai!
Tichetul de vizitare poate fi reinnoit la jumatate de pret. Pentru amatorii de inedit, exista si tururi de noapte.

140 de constructii

Si mai mult de 100 de randuri de trepte, sapate in blocuri de granit, alcatuiesc „orasul pierdut al incasilor“

Poti dormi la:

-Cuzco, unul din cele mai importante orase coloniale ale Planetei!
hoteluri ** de la 20 $ pe noapte
hoteluri *** de la 25 $ pe noapte
hoteluri **** de la 40 $ pe noapte
hoteluri ***** de la 120 $ pe noapte
-Aguas Calientes/Machu Picchu:
hoteluri *** de la 30 $ pe noapte
hoteluri **** de la 80 $ pe noapte
hoteluri ***** de la 360 $ pe noapte
-Urubamba, Valle Sagrado de los Inkas:
hoteluri ***, **** de la 50 $ pe noapte

Unde sa iei masa

La Cuzco, in Plaza de Armas sunt cel putin zece restaurante care ofera, in special, preparate locale. Majoritatea sunt acompaniate, seara, de formatii care canta muzica locala si creeaza o atmosfera unica.

Distractia:

-Sunt restaurante deosebite, meniuri bune cu fructe de mare si vinuri excelente
-Cluburi sunt mai putine
-Biletele de intrare la muzee costa intre 5 si 10$