Incep cu Alexandria, pentru ca este unul dintre cele mai europene orase ale Africii, fiind infiintat de Alexandru cel Mare in 334 |C. Dincolo de celebrele sale puncte de reper: Farul si Biblioteca (una din cele mai mari din Antichitate), care au pierit de-a lungul anilor, Alexandria si-a pastrat importanta datorita pozitiei sale strategice.

Portul, dominat odata de celebrul Far, a mentinut in viata ora-sul, fiind dorit de marii cuceritori ai Africii. Nu numai Napoleon, dar si flota britanica au acostat aici la inceputul secolului al XIX-lea. Urmele cuceririlor de demult se observa inca. Asa ca, odata ce iesi din hotel, o sa vezi un mix incredibil de oameni si de cultura, parcuri si bulevarde frantuzesti, cafenele grecesti, bazarul arabesc, turisti claie peste gramada, intr-o atmosfera toropitoare si vesela.

Insa ai grija la buzunare, altfel superbele plaje de la Mediterana vor fi singurul loc unde te vei mai putea refugia daca ramai fara portofel. Sterpelitul din buzunare este aproape sport national, nu numai in A-lexandria, ci mai ales in capitala Cairo, unde turistii sunt sfatuiti la hotel sa-si lase mai degraba portofelele in seif si sa iasa in oras doar cu putini bani.

Si nu iti face griji in plus cu cardurile, o negociere cinstita in bazar pentru narghilele, cafea, parfumuri sau alte suveniruri nu se face decat pe bani: lira egipteana sau poate in do-lari.

In Alexandria nu rata din traseul tu-ristic Citadela Qait Bey, construita de un sultan pe la 1500 in locul celebrului far din Alexandria, cimitirul celebrului politician Mustafa Kamel, Catacombele Romane sau Muzeul Greco-Roman. La pranz, comanda cu incredere o portie de fructe de mare sau peste.
Aglomeratia din Cairo

Capitala Cairo, unde poti sa ajungi in doua ore si jumatate cu un tren expres din Alexandria, ar putea sa ti se para putin mai aglomerata decat orasul din care tocmai ai ajuns: are aproximativ 17 milioane de locuitori! Dar ce sa-i faci, e nevoie de agitatie intr-un oras invecinat cu Sfinxul si cu Ramses. Simbolurile egiptene se vand la orice colt de strada, sub forma de tablite, brelocuri, magneti sau medalioane.

Ai, la concurenta, vederi colorate cu Nilul, dar cel mai bun lucru este sa te duci intr-o croaziera de cateva ore, de preferinta seara, pentru a vedea stelele. In timpul zilei, poti sa te opresti la orice cafenea din centru si sa te racoresti cu un ceai de menta sau sa te inviorezi cu o cafea turceasca, au o aroma superba. Si, daca totusi decizi sa mergi la Piramide, poti sa iei un taxi, dar e bine sa te targuiesti inainte pentru pret.

La Cairo, nu trebuie sa ratezi, in afara de super aglomeratele Piramide si plimbarea cu camila, o vizita la Muzeul Egiptean, unde mai gasesti ceva obiecte vechi din perioada faraonilor (majoritatea se afla la British Museum, in Londra), Citadela din partea islamica a orasului, Muzeul Copt si doua moschee, socotite printre cele mai frumoase din Egipt: Al Azhar si Ibn Tulun.

Paradisul din Sinai

Marea Moarta are doua comori aflate la cateva zeci de mile una fata de cealalta: orasele Hurghada si Sharm el Sheik, paradisul iubitorilor de inot subacvatic. Ambele orase sunt in ofertele agentiilor de turism din Romania si poti ajunge acolo cu curse charter, in fiecare zi.

Este foarte convenabil sa alegi o vacanta acolo, avand in vedere pretul: te costa aproximativ 500 de euro o saptamana de all inclusive la un hotel de lux, dar si vremea tine cu tine, intrucat norii sunt o aparitie la fel de rara ca si o Cleopatra reusita la poala vreunei piramide. Distractia preferata, in afara de mersul la shopping, ramane inotul alaturi de pestisorii colorati in piscina cu apa de mare a hotelului Hilton din Hurghada.

Ce sa nu uiti de-a lungul calatoriei

Egiptul, desi are o populatie predominant musulmana, este una dintre cele mai liberale tari arabe, asa ca nu ai de ce sa-ti faci griji in privinta comportamentului public, desi expunerea picioarelor si decolteului ar putea starni mai multa rumoare in centrul Alexandriei, decat in piata Obor din Bucuresti.

In multe localuri poti sa ai surpriza sa nu poti comanda alcool, insa chelnerii compenseaza prin cunostintele din limba engleza si neobosita lor dorinta de a te ajuta cu indicatii turistice. Sa nu te miri insa: dupa fiecare dram de atentie pe care ti-l acorda, s-ar putea sa ai surpriza sa iti ceara, de la obraz, un familiar „bakseesh”.

Cat despre mancare, este bine sa te ghidezi dupa zicala „un local gol, ramane gol” si sa te indrepti catre un restaurant aglomerat, in care mancarea va fi proaspata.

Egiptul nu este renumit pentru varietatea felurilor sale de mancare, insa compenseaza prin arome si prin prospetimea fructelor si a pestilor. Raman la parerea ca fructele de mare si legumele proaspete sunt cea mai buna alegere intr-o tara cu o clima atat de fierbinte. Si nu uita de apa rece, imbuteliata, care iti va fi cea mai buna prietena, chiar de-ar fi sa te pierzi prin desert.

Masca de aur a lui Tutankamon

Tanarul faraon a urcat pe tron la varsta de 9 ani si a murit 10 ani mai tarziu. Mumia i-a fost descoperita in 1922, iar fata ii era acoperita de o masca de aur de 11 kg.

Orasul celor 1000 de minarete

Cairo este cel mai mare oras din Africa si merita vizitat: imbina armonios istoria antica cu cea moderna.

Istorie si scuba-diving

Egiptul te imbie cu atractii turistice pentru toate gusturile: de la lectii de istorie, pana la plimbari cu camile si scuba-diving in Marea Rosie.