Primul lucru care m-a surprins la Florenta a fost lumina, mi-a spus o prietena dupa o vacanta petrecuta in capitala Toscanei. E aurie, usor difuza, te face sa clipesti magic de cateva ori, inainte sa vezi splendorile, in culori vii, care te inconjoara.

Florenta este un loc minunat de vacanta, indiferent ca mergi cu toata familia sau cu prietenii tai, pentru ca aici ai si nebunia multicolora a turistilor si pacea galeriilor de arta si splendoarea verde a dealurilor Toscanei, pe care te poti refugia la un picnic cu „prosciutto e melone” si vin.

Cand sa o vizitezi

Se spune ca cele mai bune perioade de vizitat Florenta sunt primavara sau toamna, pentru ca vara caldura poate fi insuportabila. Si, de altfel, ce poate fi mai frumos decat verdele dealurilor primavara sau imbietoarele vii toamna, unde poti face degustari de vin si de branzeturi?

Dar merita sa induri cu stoicism valurile de caldura si in iulie sau august, caci ceea ce vei vedea in capitala Toscanei iti poate da fiori! Florenta este considerata epicentrul Renasterii europene si este unul dintre orasele cele mai atractive pentru iubitorii de arta, pe langa faptul ca are o arhitectura superba. Centrul orasului este inclus in patrimoniul UNESCO, dar nu numai in centru cladirile au un aer aparte, ce aminteste de vremurile in care Dante, Leonardo, Michelangelo sau Machiavelli paseau pe pitorestile stradute ale orasului in care influenta familie De Medici isi avea resedinta.

Ce trebuie sa vizitezi la Florenta

Odata ce ai ajuns la Florenta, primul lucru pe care trebuie sa-l faci, dupa ce ai clipit din ochi, este sa te duci la Ponte Vecchio, singurul pod care traverseaza raul Arno, ramas in picioare dupa cel de-al doilea razboi mondial. Frumusetea lui de poveste iti va scutura toata oboseala de pe drum si te va introduce in magia mercato-ului italian: de-a dreapta si de-a stanga sa sunt inghesuite magazine vechi de sute de ani, incarcate cu suvenire si bijuterii.

O pasarela aflata deasupra lor face legatura intre Galeriile Uffizi si fostul palat al familiei De Medici. Galeriile Uffizi se afla chiar in centrul Florentei si gazduiesc o colectie impresionanta de picturi din perioada renascentista si sculpturi superbe. Unii spun ca cea mai mare atractie a Galeriilor este „Nasterea lui Venus”, de Sandro Boticelli.

Vei putea sa iti dai cu parerea, la randul tau, dupa ce vei vizi ta acest muzeu. Intrarea costa aproximativ 10 euro, insa e recomandat sa iti faci o rezervare inainte, pentru ca, in unele zile, poti astepta si sapte ore la coada pentru a putea intra. Totusi, daca ai rabdare de fier, te poti aseza la coada, mai ales ca, in piata de langa, vezi foarte multi artisti care tin spectacole. Daca esti pasionata de sculptura, atunci cel mai bun loc de vizitat este Muzeul Bargello, care adaposteste operele multor artisti renascentisti, incluzandu-i pe Michelangelo sau Donatello.

Totusi, una din cele mai cunoscute sculpturi ale lui Michelangelo nu o vei gasi la Bargello, ci la Accademia. Nu ai voie sa fotografiezi inauntru, insa vei avea o buna ocazie sa-l admiri pe David. Mai poti vizita Muzeul Domului, unde picturile lui Duccio domina toate salile, sau Muzeul de Istorie Naturala, o expozitie despre evolutia diferitelor instru mente folosite in domenii precum matematica, fizica, biologia, chimia sau astronomia.

Exista, de asemenea, o sala speciala, dedicata lui Galileo Galilei, unde vei vedea cateva dintre instru mentele si desenele sale originale si, de asemenea, o Sala a Sferelor si Glo burilor, cu o excelenta colectie car tografica. Pentru amatoarele de inaltimi, exista un turn chiar langa Dom, „Turnul lui Giotto”, de unde poti vedea intreaga Florenta la picioarele tale. Asta, bineinteles, daca te mai tin picioarele, caci ai de urcat 414 trepte pana in varf! Unde sa dormi?

Daca vrei ceva ieftin, regula de aur este sa te cazezi in afara centrului istoric. Stiu, nu este acelasi lucru sa dormi intr-un hotel banal, fata de a locui intr-o camera minunata, cu pereti pictati in nuante rosietice, in care nu se vede aparatul de aer conditionat, iar patul seamana cu o imensa barca de salvare!

Dar poti salva cateva sute bune de euro, daca faci abstractie de camera, oricum nu vei petrece prea mult timp acolo. Pentru femeile tinere, exista posibilitatea cazarii in manastire, chiar in centrul Florentei. Asta depinde, in buna masura, si de resursele tale sufletesti. Altfel, pentru un Bed and Breakfast platesti in jur de 100 de euro, dar poti petrece noaptea si in camping, pentru cativa euro pe noapte.

Oricum, noaptea, daca nu ai chef sa dormi, ai sa afli ca centrul orasului este la fel de animat ca si ziua, cu spectacole si mici cafenele cu mese afara, unde te poti racori dupa o zi agitata. Un tenor de ocazie, care pare sa nu mai plece de langa masa ta, ti se va parea agasant. Dar nimic nu te va face sa uiti culorile Florentei, pe care le vei purta in suflet mult timp dupa ce te vei intoarce acasa!

Ce sa mananci?

Pana sa mergi la obligatoriul picnic pe dealuri, cu o sticla de Chianti in cos, Florenta te va imbia cu delicioasele preparate bazate, evident, pe paste si pe branzeturi. Nu gandi in clisee, cand e vorba de paste, n-o sa mai intalnesti asemenea savoare decat in Italia! Daca ai un buget limitat, nu incerca sa mananci chiar in zona turistica din centru, mancarea este delicioasa peste tot (in Italia exista o lege care interzice pe viata dreptul de a conduce un restaurant, daca te-ai abatut de trei ori de la normele de siguranta alimentara).

Vorbeam mai sus de prosciutto e melone – este o gustare delicioasa cu sunca italieneasca infasurata in jurul unei bucatele de pepene galben. Astfel de combinatii surprinzatoare poti intalni la tot pasul – italienilor le place mult sa experimenteze cand este vorba de mancare. Poti savura paste cu tot felul de branzeturi minunate, cu mult parmezan si o idee de busuioc, nu neaparat cu sos de rosii. Ca desert, daca te-ai saturat de inghetata, care este incredibil de buna, poti sa alegi un „biscotto” – un fel de piscot uscat, pe care sa-l inmoi intr-un pahar cu vin rosu: delicios!

Fontana Di Nettuno

O veritabila capodopera, creata in 1559, cand ducele Cosimo I de Medici a organizat un concurs pentru proiectarea primei fantani publice din Florenta.

De vazut neaparat

Domul Santa Maria del Fiore, unul din simbolurile Florentei, proiectat de Arnolfo di Cambio in anul 1296, ca cea mai mare biserica romano-catolica din lume. Galeriile Uffizi, unul dintre cele mai renumite muzee din Europa, pentru ca adapostesc o colectie impresionanta de opere de arta.
Ponte Vecchio traverseaza raul Arno in cel mai ingust punct al sau si a fost mentionat in documente inca din anul 996.