Daca te gandesti la o vacanta exotica, atunci Indonezia poate fi alegerea ideala. Cu peisaje unice, vulcani activi, traditii de mii de ani pastrate inca vii, Salba de smaralde a Ecuatorului te asteapta sa petreci clipe memorabile.

Adevarul este ca sa alegi între 17 000 de insule poate fi cam complicat. De aceea, se recomanda ca stabilirea unei vacante exotice sa aiba loc in familie, cu toti calatorii implicati si cu cateva luni bune inainte de plecare. Dar, pentru ca în discutie este Indonezia, adica cel putin 17 000 de moduri de a privi oceanul, negocierile se încheie pozitiv. PotI sa mergi in Bali, ori în Sumatra, ori in Java sau in Sulawesi. Ca sa nu vorbim de zecile de insulite care le inconjoara.

Cum ajungi în Indonezia?

Cel mai simplu mod de a ajunge în tara celor 17 000 de insule este, evident, cu avionul. Mai exista, de altfel, si posibilitatea unor croaziere, dar probabil, din cauza duratei lungi, o astfel de calatorie o poti face doar la pensie si numai daca iti place aventura. In Oceanul Indian inca mai opereaza bande de pirati care jefuiesc luxoasele ambarcatiuni si se mai intampla ca aventura sa nu aiba un final tocmai placut pentru toata lumea.

Asa ca este de preferat calatoria cu avionul; dureaza aproximativ 20 de ore, iar daca la sosire vrei sa scutesti statul la coada pentru viza (costa 10 dolari pentru un sejur), cel mai bun lucru este sa ti-o procuri din Bucuresti. Daca vei ateriza in Jakarta, vei vedea ca este cam aglomerat. Insula Java, pe care se afla Jakarta, are dimensiunea New Yorkului, dar o populatie mult mai numeroasa, de vreo 115 mili oane de locuitori. Si daca cele opt milioane de newyorkezi au probleme cu spatiul, gandeste-te cum trebuie sa fie atmosfera in Java si Jakarta.

Contraste in Jakarta

Capitala Indoneziei poate fi considerata unul din cele mai spectaculoase orase ale lumii, cu strazi luxoase si hoteluri elegante, pana la suburbii sordide, cu locuinte de carton pe jumatate prabusite in canale cu apa murdara. De aceea, este bine sa nu mergi neinsotita in afara centrului si, in general, se recomanda sa nu te atingi de apa de la robinet, nici macar pentru a te spala pe dinti.

E bine sa eviti zonele de la periferie, unde locuintele sunt mizere, si saracia, mare; aici criminalitatea este ridicata! In plus, trebuie stiut ca Indonezia este o tara musulmana, in care fanatismul religios a facut, in trecut, victime. Operatorii din turism pun mare pret pe securitate in hoteluri, obiective turistice si zone rezidentiale; totusi, un comportament decent este recomandat in iesirile prin oras. Si daca tot te-ai hotarat sa iesi în oras, profita de frumusetile pe care ti le ofera capitala Indoneziei.

Un oras vechi si camera din aur

Desi este o tara musulmana, in Indonezia viata de noapte este vie in permanenta si ai la dispozitie un mare numar de cluburi de noapte, discoteci, restaurante, karaoke. O serie de muzee asteapta sa le vizitezi in centrul vechi al Capitalei, intre care foarte cautat este Muzeul National, unde ai parte de colectii impresionante, cu statuete hindu si obiecte artizanale, dar si o incapere care iti va lua ochii, la propriu! Este o sala cu obiecte numai din aur, stranse de-a lungul vremii de suveranii Indoneziei.

O adevarata comoara! Un alt obiectiv demn de vizitat este muzeul textilelor, unde sunt expuse sute de panzeturi, matasuri si batik-uri, tesaturi fine in culori stralucitoare, create in functie de specificul fiecarei regiuni. Ei bine, panzeturi poti gasi din plin si la unul din cele cateva zeci de malluri din oras, dotate cu aer conditionat si unde nu lipsesc nici brandurile occidentale. Racoare in matasurile oceanului

In Jakarta, relaxarea optima dupa iesirea in oras este la spa, iar renumele acestor centre vorbeste de la sine. Totusi, exista cateva locuri care bat celebrele spa-uri din capitala Indoneziei. Mai spre sud, gasim celebra Bali, o insula cu 4 milioane de locuitori, unde doar cazarea la un bungalow pe plaja echivaleaza cu debutul unei terapii albastre, cu apa oceanica.

Te poti bucura de scrubul cu nisip auriu, pentru pielea ta, de masajul cu valuri line, pentru calmarea spiritului, iar daca chiar vrei sa te tii de program, te poti sa duce la un masaj cu pietre fierbinti, la unul cu ulei si extract de alge sau la unul cu lovituri, asemanator celui suedez. Dar plutitul in valuri, la umbra unui palmier aplecat lenes peste ocean, printre bancuri de pestisori minusculi, in culori vii, te face sa uiti de stres si de alte griji. Pentru ca factura unei astfel de vacante poate fi o grija de la 1 000 de euro in sus, fara sa socotim biletul de avion.

Totusi, nu degeaba Bali este denumita si Insula Zeilor. Uiti rapid de astfel de probleme, dupa numai cateva minute de privit oceanul – o imagine similara, si nu prea, celei care te-a incantat pe desktop de doi ani încoace.

Spre deosebire de Jakarta, Bali este un leagan al culturii Hindu, asa ca aici vei avea sigur ocazia sa vezi un original spectacol de umbre, de figurine sau dansurile traditionale leul si maimuta, cu masti specifice. Trebuie sa-ti rezervi timp cel putin pentru o vizita la unul din templele hindu din Bali, traseu popular printre turistii din Insula Magica. Daca vrei putina adrenalina, este recomandat schiul nautic, urmat, neaparat, de scuba diving.

Cel mai bun peste e porcul

Desi oceanul e la o aruncatura de bat in oricare statiune ti-ai alege sa stai, localnicii iti vor recomanda calduros la masa porcul, si nu pestele. Porcul balinez este o specialitate delicioasa, care se pregateste cu cateva zile inainte (dupa o reteta secreta).

De asemenea, rata cu banane este extrem de populara, la fel ca puiul la abur, cu condimente balineze, puiul cu creveti sau crevetii cu fructe. Ai de unde alege si, oricum, gustul va fi mereu diferit, pentru ca în Bali sunt sute de condimente. Toate felurile de mancare sunt insotite de orez, care poate fi amestecat cu fructe sau curry, la alegere.
500 de limbi si dialecte

Vorbesc cele 240 de milioane de locuitori ai arhipelagului. Limba oficiala este, totusi, bahasa indonesia.

Bali, insula templelor

S-au ridicat sute de temple in Bali, iar unul dintre cele mai cunoscute este Pura Ulun Danu, construit pe lacul Bratan, in cinstea zeitei acestui lac.

Varanul Komodo

Cea mai mare soparla din lume, dragonul Komodo, traieste numai pe cateva insule din arhipelagul indonezian. Mai traiesc sub 5 000 de exemplare, protejate prin lege.

Dansul ocupa un loc special in viata locuitorilor

Ridicat la rang de arta, dansul specific insulelor din aceasta zona are un tempo lent, iar miscarea bratelor si a mainilor este foarte importanta.