O incursiune in pitorescul oras Sibiu trebuie sa includa si vizitarea Turnului Gros, un important obiectiv turistic al orasului “scaldat” de apele raului Cibin.

Acest turn de aparare este inclus, la fel ca si alte turnuri de aparare si curtine edificate, pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu, fiind astfel un obiectiv turistic protejat.

Pentru a ajunge la acest turn de aparare trebuie sa ajungeti pe strada Cetatii si pe bulevardul Corneliu Coposu, deoarece acesta se intinde si pe acest bulevard.

Construit in secolul al XVI-lea, mai exact in anul 1540, Turnul Gros se numara printre fortificatiile care au fost ulterior inglobate centurilor de aparare ale orasului.

Acesta a fost construit din cauza cresterii amenintarilor otomane din acel secol, motiv pentru care fortificatiile orasului au fost intarite cu bastioane si cu rondele de artilerie. Printre aceste noi constructii se numara si Turnul Gros care a fost ridicat de catre judele regal al Sibiului, Marcus Pemfflinger, constructie care a rezistat pana in zilele noastre.

Acest turn a fost construit din piatra si caramida, de forma literei U (adica o forma semicirculara) si iesea cu 25 de metri in afara zidului exterior.

Nivelul inferior al acestui turn de aparare era prevazut cu mai multe cazemate care aveau guri de tragere si pe platforma turnului erau amplasate tunuri, insa de-a lungul anilor turnul de aparare a suferit mai multe reparatii si modificari.

Incepand cu anul 1788 acest turn a “gazduit” primul teatru orasenesc (nu doar din oras ci din intreaga tara si printre putinele din Europa), teatru infiintat de catre celebrul tipograf Martin Hochmeister (devenit primar al orasului). In doar un an de zile s-a construit sala teatrului in stil rococo, iar in luna iunie a anului 1788 s-a organizat in aceasta primul spectacol de teatru.

In anul 1826 un incendiu minor afecteaza sala teatrului, fiind apoi refacuta dupa modelul vienez, iar pe scena acestui teatru au urcat de-a lungul timpului numeroase nume importante din cultura romaneasca, cum ar fi: Mihai Eminescu, George Enescu, etc.

Pana in anul 1949 acest teatru a reusit sa surprinda constant locuitorii orasului Sibiu, atat pe cei mai instariti cat si pe cei mai saraci (pentru saraci si pentru copii spectacolele erau gratuite), insa in acel an sala de teatru a fost afectata de un incendiu.

Dupa efectuarea reparatiilor necesare in interiorul acestui turn de aparare se amenajeaza clubul uzinelor Independenta, urmand ca de abia din anul 2004 turnul sa isi reia atributiile “filantropice” amenajandu-se Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din oras, parasind astfel sfera teatrului si intrand in sfera muzicala.