Lei, maimute, elefanti, antilope, crocodili, gazele, flamingo. Nu, nu e vorba de programele TV National Geographic! Tanzania gazduieste una dintre cele mai diverse populatii de animale din lume. Poti sa te bucuri de imagini unice, pe care sigur le vei pastra pe retina toata viata, fara sa deranjezi cu nimic echilibrul natural, daca iti planuiesti cu grija un traseu eco in Tanzania.

E destul de simplu, avand in vedere ca poti alege un operator turistic specializat in astfel de trasee. Turismul poate face mult bine comunitatilor locale, pentru ca ajuta la cresterea economica a tarilor in curs de dezvoltare. Dar daca nu este gandit sa fie sustenabil, impactul poate fi puternic negativ.

DESTINATIA SUPREMA PENTRU SAFARI

Cu 28% din teritoriu acoperit de parcuri nationale si rezervatii, cand spui Tanzania, te gandesti lla safari. Daca mergi in safari pe craterul Ngorongoro cu o suprafata de 311 km patrati si adanc de 610 m, poti vedea aproape fiecare specie de mamifer din campiile Africii si cea mai bogata populatie de lei de pe acest continent.

Un alt punct de atractie pe care nu trebuie sa-l ratezi este Parcul National Kilimanjaro, cu o suprafata de 1.668 km patrati, aproape de orasul Moshi. De la aeroportul Kilimanjaro nu e decat o ora de mers cu masina. O sa-ti placa, pentru ca pe muntele Kilimanjaro poti experimenta plimbari nocturne si drumetii in natura salbatica, insotita, bineinteles, de ghizii locali.

Pe intinderile aride, neatinse inca de tehnologie si progres, animalele se plimba libere ca acum cateva mii de ani, omul fi ind tolerat in imparatia lor.

ALTE PARCURI NATIONALE PE CARE MERITA SA LE VEZI

Langa malurile nisipoase ale lacului Tanganyka, se ridica padurile ce tin de parcurile nationale Gombe Stream si Mahale Mountains, cele mai bune locuri din lume pentru privit si pozat cimpanzei salbatici. Gombe este cel mai mic parc al Tanzaniei, cu o suprafata de 52 km2, un habitat fragil al cimpanzeilor.

Poti gasi aici si o serie de specii de primate, cum ar fi babuinii sau maimute le cu coada rosie, si peste 200 de specii rare de pasari. Parcul National Mahale Mountains, cu o suprafata de 1.613 km2, va fi o experienta magica. Pentru ca aici locuiesc circa 800 de cimpanzei, obisnuiti cu vizitele turistilor incepand din 1960, cand au fost descoperiti de un grup de cercetatori japonezi. Parcul National Arusha, situat in Nordul Tanzaniei, este ca un diamant cu multe fatete.

Aici ai posibilitatea sa explorezi o multitudine de habitate in doar cateva ore. Poarta de intrare te duce catre paduri montane po pulate de maimute acrobate, fiind singurul loc din circuitul de nord al Tanzaniei unde pot fi zarite fara niciun fel de efort. In mijlocul padurii troneaza spectaculosul crater Ngurdoto, ale carui bazine stancoase sunt acoperite cu mlastini intinse, strabatute de turme de bizoni.

Mai departe, spre nord, dealurile acoperite de iarba bogata cuprind impresionantele lacuri Momela, fiecare dintre ele etaland o alta combinatie de verde si albastru. Marginile lor devin uneori roz datorita sutelor de pasari flamingo! Girafele si turmele de zebre populeaza iarba bogata.

Elefantii nu prea sunt prezenti in parcul Arusha, si leii lipsesc cu desavarsire, doar leoparzi si hiene pot fi zariti, mai ales la apus si la rasarit. Parcul are o suprafata de 552 km2 si este situat la nord de orasul Arusha, la aproximativ 60 km de Aeroportul International Kilimanjaro.

NATURA SPECTACULOASA SI PESTE 200 DE GRUPURI ETNICE

In Dar es Salaam, capitala comerciala a Tanzaniei, poti vizi ta Muzeul National si Muzeul Satului. La doar 8 km de Dar es Salaam gasesti satul Msasani, vestit mai ales pentru faptul ca adaposteste morminte intere sante din secolul al XVII-lea. Apoi, te poti relaxa pe plajele de 804 km de pe coasta a Tanzaniei. Kunduchi, Mbwa Maji si Mjimwena sunt usor accesibile din Dares Salaam.

In jurul insulelor Zanzibar si Pemba se pot face si scufundari. Orasul de Piatra Zan zibar, condus pe rand de shirazi persani, portughezi, arabi, otomani si colonisti britanici, este un spatiu pitoresc, cu labirinturi de stradute inguste, unde gasesti magazine exotice, bazaruri, conace coloniale, moschei si piatete. Nu uita sa-ti lasi timp si pentru a explora parcul national Serengeti si unul dintre cele mai faimoase deserturi din lume.

Pe langa natura spectaculoasa si animale diverse, in Tanzania vietuiesc peste 100 de grupuri etnice detinatoare al unui patrimoniu multicultural. Cei mai cunoscuti locuitori sunt masaii ce pot fi inta lniti in partea de nord a tarii. De cele mai multe ori, un safari se sfarseste cu o vizita in satele masailor.

In zona de coasta, Zanzibar, Pemba si Mafia locuiesc swahili, un amestec de arabi, indieni si bantu. Religia predominanta este cea islamica, asa ca vei intalni aproape la tot pasul moschei vechi si palate de coral.

DELICATESE AUTOHTONE

Mancarea tanzaniana are la baza carnea de pui si de vita, fructele tropicale si legumele. Cele mai populare specialitati sunt: choma, carne la gratar, si swahili, pe baza de peste si fructe de mare. La capitolul bauturi, trebuie sa incerci berea locala numita Safari Lager si lichiorul Konyagi.

Tanzania este impartita administrativ in 26 de regiuni (mkoa): 21 sunt pe continent si 5 in Zanzibar. Are si nouazeci si unul de districte (wilaya), fiecare cu cate un consiliu administrativ local.

IA-TI ANGAJAMENTUL ECO!

Cand alegi agentia de turism, asigura-te ca respecta mediul si comunitatea locala, astfel incat sa ai parte de o vacanta eco. In acest sens, nu alege sa stai la un hotel international, ci la unul mai mic, detinut local, viziteaza doar acele zone unde oamenii se bucura sa primeas ca turisti si sunt constienti de impactul economic pozitiv, trateaza pe toata lumea cu respect, studiaza traditiile si evita atitudinea superioara.

Si, cel mai important, foloseste la fiecare pas ghizi locali, care te vor ajuta sa intelegi obiceiurile si traditiile bastinasilor si felul in care ar trebui sa interactionezi cu ei. Trebuie sa stii ca doua-trei cuvinte in limba locala sunt foarte apreciate.

Salutul standard este Jambo, la care se raspunde tot Jambo. Daca intalnesti un grup de persoane, salutul este Hamjambo, iar raspunsul, Hatujambo. La intalnire si la despartire se obisnuieste sa se stranga mana atat in orase, cat si in sate.