Daca te-ai plictisit de orasele romanesti de la umbra Carpatilor, poti sa testezi umbra Alpilor în Salzburg, un oras încarcat de istorie, de muzica si traditii, aflat în patrimoniul Unesco.
Pentru cei care pun muzica mai presus de orice, numele Salzburg va suna întotdeauna ca primele note ale unui concert de Mozart, însa nu numai pentru teribilul Amadeus, care s-a nascut aici, milioane de turisti vin in fiecare an. În afara de casa în care a vazut lumina zilei compozitorul – transformata în muzeu – primele atractii care vin pe buzele ghizilor sunt arhitectura baroca, privelistea fabuloasa a Alpilor, raul Salzach sau strada mestesugarilor – Getreidegasse.
Eu as mai adauga bomboanele Mozart, dintre care cele cu martipan sunt o adevarata simfonie a gustului, dar si magazinul lui Mos Craciun – nu departe de Salzburg se afla oraselul în care a fost cantat pentru prima data colindul tradus de englezi „Silent Night”! În plus, este un oras prietenos pentru toate varstele si bugetele. Adaposteste trei universitati, în conditiile în care populatia este cu putin peste 200 000 de locuitori, iar gradinile orasului ofera un refugiu celor care doresc sa se retraga o vreme departe de energia tinerilor.
Cand sa mergi la Salzburg
Oricand! Orasul ofera atractii indifferent de anotimp. Stiu ca o vacanta în ploaie, toamna, sau în zapada, iarna, poate suna „neturistic” pentru iubitorii de veri eterne, dar orasul este o asemenea bijuterie arhitecturala, ca îti elibereaza imaginatia si te întoarce în timp, în vremea cand doamne cu crinoline se adaposteau sub stresini sau se grabeau cu trasura, zgribulite, spre o întalnire romantica cu un Franz arzand si el de dorinta.
Poti si sa nu stai deloc pe-afara, pentru ca oferta în muzee este bogata. Poti sa mergi la fosta resedinta arhiepiscopala Schloss Hellbrunn, unde a fost dirijata prima opera in Evul Mediu. Daca totusi te încapatanezi sa ai parte de vreme buna sau frigul toamnei nu te sperie, ai la dispozitie gradini imense în care sa te plimbi.
O priveliste spectaculoasa asupra orasului ofera Fortareata Hohensalzburg, unde poti vizita o expozitie de arme medievale, dar si una de instrumente de tortura. Cateodata, aici sunt organizate concerte. Bineînteles, sa nu uitam de casa lui Mozart, unde se afla si o colectie de scrisori a familiei compozitorului.
Unde sa faci cumparaturi
Daca esti îndragostita de atmosfera din timpul Craciunului, la magazinul Christmas poti face shopping de decoratiuni pentru pom, indiferent daca e primavera sau miezul verii. Alte magazine de moda sau decoratiuni te asteapta pe vechea strada a mesterilor din Salzburg, Getreidegasse, situata paralel cu raul si cautata de turisti nu numai pentru suveniruri, ci si pentru frumusetea cladirilor.
Daca mergi în vacanta cu copiii, trebuie sa stii ca sunt doua locuri care le vor fura atentia: Muzeul Papusilor si Gradina Zoologica. Asa ca înarmeaza-te cu rabdare si pregateste-te din vreme cu raspunsuri din manualul de zoologie din clasa a VI-a.
O distractie cautata de adulti este un joc de sah cu piese de marimea unui om, pe o imensa tabla de sah pictata, în apropierea raului; totusi, ca sa apuci sa joci, trebuie sa-ti astepti randul, pentru ca este destul de aglomerat. Un alt loc unde poti juca daca ai ceva capital de riscat, este cazinoul.
Concertele, una din principalele atractii ale orasului
Datorita lui Mozart, Salzburg este cautat de iubitorii de muzica din toata lumea. Si nu dezamageste. In iulie si august, in oraselul austriac au loc o serie de concerte, in cadrul festivalului fondat de Hugo von Hoffmansthal, Max Reinhardt si Richard Strauss în 1920. Alte festivaluri, de muzica baroca sau de jazz, se tin de Paste si toamna. Tinerii pot fi atrasi, de asemenea, de festivalul de muzica rock alternativ, care are loc vara.
Gradinile Mirabell
Considerata cea mai frumoasa gradina amenajata in stil baroc din Europa, Mirabell Gardens dateaza din anul 1689.
Vinul austriac, magnet pentru serile romantice
In ultimele decenii, vinul austriac a început sa-si faca numele cunoscut în lume; drept urmare, de la o cina romantica în acest oras nu poate lipsi un pahar de vin. Eu, una, prefer un frizzante alb, care merge de minune cu o superba prajitura de mere, proaspat scoasa din cuptor, împanata
cu înghetata.
Iubitorii meniurilor traditionale pot consuma linistiti un snitel vienez sau crenvursti cu bere, desi si un spritzer (vin cu apa minerala) poate face fata cu succes provocarii. Barenwirt este un local bun pentru a încerca un meniu traditional austriac. Cat despre after dinner, în Salzburg sunt mai multe berarii unde poti sa testezi branduri locale: Shamrock, un local popular între studentii din oras sau Denkmal, un local unde trebuie platita taxa de intrare, dar poti asculta muzica live.
Unde sa dormi
Pe internet exista multe oferte spectaculoase de cazare, inclusiv camere de 13 euro pe noapte, unde beneficiezi de doua paturi suprapuse, dar de o priveliste de milioane prin fereastra unei camere lata de doar doi metri jumate. Pretul e avantajos; totusi, pentru o oferta cu adevarat convenabila trebuie sa cauti cazarea din vreme. Majoritatea hotelurilor ofera bed and breakfast, iar preturile pot varia între 60 si 100 de euro, pentru camerele de 2-3 stele.
Comoara de sare din vecinatatea orasului
Daca te-ai plictisit de aglomeratia din Salzburg, poti vizita minele de sare din vecinatate sau poti merge, pur si simplu, înspre munte – Alpii încep la mai putin de 15 kilometri de oras. În Oberndorf, o mica localitate din apropiere, a fost auzit pentru prima oara colindul „Silent Night”; aici poti merge pentru a-ti testa calitatile vocale si a încerca o interpretare demna de un concert în familie în ziua de Craciun. Daca ai mai mult timp la dispozitie, poti merge cu trenul la München, Viena sau Passau, care se afla la aproximativ doua ore departare de oras.
O aripa a palatului Hellbrunn
Construit intre 1613 si 1619 de catre printul Markus Sittikus von Hohenems, este renumit pentru jocurile de apa, care atrag zeci de mii de turisti in lunile de vara.
Comment (0)