Un obiectiv turistic extrem de important al municipiului Brasov este Turnul Alb, acesta dainuie semet in partea nordica a orasului si ofera chiar si in zilele noastre tuturor turistilor o imagine de ansamblu asupra importantei organizari a vechii cetati de aparare a acestui puternic oras. In zilele noastre turistii care viziteaza Turnul Alb vor descoperi si un punct muzeal extrem de important, chiar in interiorul unei fortificatii exterioare a Brasovului medieval. Numele de Alb al turnului a fost acordat datorita aspectului sau, acesta fiind tencuit si varuit in alb. Pozitionat pe Dealul Warthe (Romurilor sau Straja), Turnul Alb atrage ca si un magnet an de an sute de turisti dornici sa retraiasca momente importante din trecutul zbuciumat al poporului roman. Pentru a ajunge la Turnul Alb turistii trebuie sa urmeze treptele dinspre Bastionul Graft, pe Aleea Dupa ziduri, sau drumul care leaga Brasovul (mai exact Livada Postei) de Poiana Brasov. Vizitarea acestui obiectiv turistic se poate face in fiecare zi de marti si pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Constructia Turnului Alb incepe, conform celor mai multe documente, in anul 1460 si se finalizeaza in anul 1494. Acesta este realizat sub forma unui plan semicircular inchis din piatra si din caramida, chiar si in zilele noastre putand fi distinse cu usurinta liniile arhitecturale care inspira maretie si gratie. Pozitionat pe o stanca din cadrul dealului, intrarea in acest turn era posibila doar prin intermediul unor scari mobile care duceau spre o usa situata la o inaltime destul de mare fata de nivelul solului, pe partea dinspre oras a turnului. In comparatie cu zidurile de aparare ale orasului diferenta de nivel este de 30 de metri, iar in ceea ce priveste inaltimea turnului acesta are 20 de metri in partea dinspre oras si 18 metri in partea dinspre deal. Diametrul turnului este de 19 metri, zidurile au la baza patru metri, iar zidurile acestuia sunt prevazute cu balcoane sustinute de console cioplite in piatra, metereze si guri pentru smoala. Despartit de aproximativ 59 de metri de zidul cetatii, legatura cu aceasta se realiza prin podul mobil care permitea accesul in Bastionul Graft, din acest bastion se aprovizionau aparatorii lui cu munitie si proviziile necesare.

Oferind vedere spre Blumana si inzestrat cu cinci etaje formate din cinci nivele de galerii special facute din lemn pentru paznicii si aparatorii acestuia, Turnul Alb era cel mai inalt punct de fortificatie din orasul-cetate Brasov. Inca se pastreaza in interiorul turnului cosul de fum de deasupra uneia dintre vetre, acesta era folosit atat pentru incalzirea aparatorilor turnului cat si de catre breslasii cositorari si aramari. Din anul 1678 Turnul Alb este rascumparat de catre breasla cositorilor, care devin chiar cei care se angajeaza in apararea turnului. Marele incendiu produs in luna aprilie a anului 1689 este cel care afecteaza si Turnul Alb, mai exact vantul puternic care a intins focul. Dupa acest incendiu Turnul Alb reuseste sa fie renovat de abia in anul 1723, in continuare se mai efectueaza actiuni de restaurare in anii: 1902, 1974-1975, 2002, 2005 si 2006. Aspectul actual al Turnului Alb este obtinut in urma renovarii din anul 1975, iar din anul 2002 este iluminat pe timp de noapte si este eliminata vegetatia care restrictiona o parte din vizibilitatea acestuia.