Daca ajungeti in judetul Hunedoara, atunci statiunea montana Straja este cu siguranta locatia spre care trebuie sa va indreptati “pasii”. Despartita de doar 25 km de orasul Petrosani, statiunea montana Straja se face remarcata prin calitatea partiilor de schi si peisajele de neuitat. Accesul in aceasta statiune se face prin orasul Lupeni, de aici se poate ajunge fie pe drumul asfaltat, fie cu telescaunul. Fiind situata la inaltimea de 1445 metri in muntii Valcan, aceasta statiune montana este destinatia ideala in mod special in timpul sezonului rece, atunci cand partiile de schi de aici devin neincapatoare.

Printre numeroasele partii de schi pe care aceasta statiune montana le pune la dispozitia turistilor, se numara si Partia de schi Straja. Aceasta partie de schi porneste din zona Varfului Straja pozitionat la altitudinea de 1868 metri si ajunge chiar in statia de plecare a telegondolei la altitudinea de 750 metri. Pentru a ajunge in varful acestei partii de schi, turistii pot opta pentru telescaunul care ajunge pana in Varful Straja.

Intinsa pe o lungime de 8100 metri (8,1 km), Partia de schi Straja are o diferenta de nivel de 1118 metri si un grad de dificultate mediu (simbolul international este culoarea rosie). Aceasta partie de schi este dotata cu instalatie de produs zapada artificiala, in acest fel chiar si atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile (adica stratul de zapada nu este suficient de gros) aici se va putea schia in conditii optime.

In apropierea partiei de schi exista centre special amenajate de unde se pot inchiria echipamentele sportive necesare (schiuri, clapari, snowboard, bete, sanie). De asemenea turistii vor beneficia de ajutorul instructorilor autorizati atunci cand doresc sa invete unul dintre sporturile de iarna, dar si de protectia salvamontistilor. Peisajele spectaculoase, Crucea Eroilor situata la inaltimea de 1430 metri, Schitul Straja (1400 metri) si cabanele de langa partiile de schi, completeaza farmecul turistic al statiunii.