Daca ajungeti in orasul Brasov trebuie sa va indreptati pasii si implicit atentia catre Casa Memoriala Stefan Baciu, pozitionata pe strada Gheorghe Baiulescu la numarul 9. Aceasta casa memoriala reprezinta primul muzeu care a fost dedicat unui roman din diaspora, si anume poetul Stefan Baciu.

Nascut in anul 1918 in orasul Brasov, Stefan Baciu urmeaza cursurile liceale in oras si facultatea in capitala, urmand insa ca din anul 1946 sa paraseasca tara alaturi de sotia sa.

In anii petrecuti departe de granitele tarii, o mare parte ca si refugiat politic (din cauza regimului comunist), acesta reuseste sa faca cunoscut prin munca sa numele tarii noastre.

Stefan Baciu a fost o personalitate marcanta a orasului de la poalele Tampei, fiind atat poet, eseist, memorialist, critic de arta, ziarist, redactor, traducator, cat si profesor universitar si diplomat.

Se stinge din viata in Honolulu in anul 1993, fiind atat Cetatean de onoare al orasului Rio de Janeiro, cat si Consul de Bolivia in Hawaii si Profesor Emeritus al Universitatii din Honolulu.

Cladirea in care acesta a copilarit a fost transformata in casa memoriala, cladirea a fost construita intre anii 1930-1931 in stil modernist interbelic (arhitect Coloman Halsz).

La parterul acestei cladiri un apartament format din trei sali gazduieste expozitia de baza (circa 105 metri patrati) si depozitul de documente, iar la demisol se regasesc: birourile, o sala de studiu si un depozit de carti, obiecte si mobilier.

Intreaga colectie a acestui muzeu memorial cumuleaza mai bine de 10000 de unitati, formate din: mobilier in stil Biedermeier, picturi, portelanuri, fildes, fotografii, o biblioteca cu 3700 de volume si mai bine de 1800 de manuscrise si documente (care au apartinut poetului si intregii familii Baciu).

In plan central este chiar biblioteca care gazduieste numeroase scrieri originale, primele editii ale plachetelor publicate chiar de Stefan Baciu in limba materna sau in portugheza si spaniola, dar si numeroase diplome.

Casa Memoriala Stefan Baciu a fost inaugurata in anul 2006, doctorul Ovidiu Margineanu (cumnatul poetului) a fost cel care dupa ani de munca si devotament a facut posibil acest lucru.