Marele scriitor si om de cultura Alexandru Vlahuta a trait intre anii 1885-1919, iar in aceasta perioada de timp a reusit sa lase importante opere pentru patrimoniul literar romanesc, opere care vor dainui de-a lungul secolelor urmatoare pastrandu-si importanta si evocand dragostea de tara a scriitorului. Numit de catre George Calinescu “un epigon al lui Eminescu”, scriitorul Alexandru Vlahuta a reusit sa cucereasca generatii intregi cu operele sale. Construita in anul 1885 din lemn, chiar in apropierea Manastirii Agapia din judetul Neamt, casa in care scriitorul obisnuia sa isi petreaca verile sau perioadele de relaxare alaturi de familie sau prieteni, a devenit cunoscuta drept Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia. Aceasta cladire este inclusa inca din anul 2004 pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Neamt si atrage anual mii de vizitatori dornici sa cunoasca o mica parte din viata acestui renumit scriitor roman.

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta este pozitionata in localitatea Agapia din judetul Neamt la numarul 594. Povestea acestei locuinte de langa Manastirea Agapia este extrem de frumoasa, este o dovada “vie” ca poate exista inca iubire fata de Divinitate si fata de tara in care te-ai nascut. Astfel Elisabeta Strajescu (a trait intre anii 1850-1925), sora lui Alexandru Vlahuta, ramane vaduva incepand cu anul 1880 si decide sa se calugareasca chiar la Manastirea Agapia, in acea perioada scriitorul avea doar cinci ani. Dupa doar 10 ani, mai exact in anul 1890, decid sa se calugareasca si parintii scriitorului sub numele de Elisabeta si Nectarie, iar la scurt timp si un frate mai mic al scriitorului sub numele de Mardarie. Astfel maicuta Elisabeta Strajescu construieste chiar in satul in care se afla manastirea, pe coasta unui deal in apropierea chiliilor manastirii, o casuta cu cerdac unde aceasta se muta, urmata fiind la scurt timp si de mama sa.

In timpul verii scriitorul venea in aceasta casa pentru a se odihni si relaxa, dar si pentru a fi alaturi de familia sa. In timpul acestor vizite isi aducea din cand in cand si prietenii apropiati, printre acestia numarandu-se si figura pictorului Nicolae Grigorescu, acesta fiind cel care a pictat si biserica manastirii de aici. Casa este formata din doua camere care erau folosite ca si dormitoare, o sala mai mare care era folosita ca si sufragerie si care a fost construita in anul 1902 ca si resedinta de vara pentru scriitor si prietenii acestuia (avea un perete de geamuri). In prezent aceasta incapere adaposteste expozitia documentara formata din zece vitrine in care se regasesc carti, fotografii si reviste care au apartinut scriitorului. Tot aici vor mai putea fi regasite inca trei vitrine care contin obiecte ce au apartinut atat scriitorului cat si lui I. D. Stefanescu care era nepotul lui Delavrancea si care a fost casatorit cu Margareta, fata lui Alexandru Vlahuta. In dormitoare se poate admira mobilierul simplu format din paturi cu tablii, mese simple, lampi de epoca, icoane vechi, un ceas cu pendul, desene facute de Margareta, dar si portrete care infatiseaza familia Vlahuta. In pridvorul spatios al casei scriitorului se organizau cenacluri literare extrem de valoroase la care participau prietenii si apropiatii scriitorului, dintre care putem mentiona pe: Ioan Slavici, Barbu Stefanescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Petricescu Hasdeu sau Paul Bujor.

Casa in care a locuit scriitorul se consolideaza si restaureaza de catre Mitropolia Moldovei si Sucevei, iar din anul 1958 devine Casa Memoriala Alexandru Vlahuta. In anul 1963 aici se organizeaza o expozitie memoriala, in cadrul acestei expozitii se pot admira: mobilierul original si obiectele personale ale familiei scriitorului, scrisori, manuscrise, fotografii, reviste ale vremii si carti din biblioteca personala. Toate acestea evoca momente si aspecte importante din viata si opera lui Alexandru Vlahuta, intregul muzeu de aici fiind administrat de catre Manastirea Agapia. Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 09:00 – 17:00 (in lunile octombrie – martie) sau intre orele 10:00 – 18:00 (in lunile aprilie – septembrie), lunea fiind inchis. Tot in interiorul muzeului poate fi admirata si faimoasa scrisoare pe care Alexandru Vlahuta a adresat-o fiicei sale Margareta cu ocazia implinirii varstei de 17 ani, o scrisoare care poate fi considerata un frumos testament literar. Turistii care viziteaza localitatea Agapia trebuie sa se aventureze si in acest frumos univers literar, doar vizitand Casa Memoriala Alexandru Vlahuta se pot intelege cateva pagini din trecutul literaturii noastre.