Unul dintre cele mai importante orase turistice din Romania, orasul Brasov, gazduieste chiar in centrul acestuia in Piata Sfatului cunoscuta Biserica Neagra, devenita de-a lungul anilor simbolul orasului. Acest lacas de cult reprezinta biserica parohiala a Bisericii Evanghelice C.A. de la noi din tara, este cel mai important monument de arhitectura gotica din Romania, fiind in acelasi timp si cea mai mare constructie sacra a tarii.

Potrivit anumitor istorici, Biserica Neagra este cea mai mare biserica-hala de la est de Viena, dar si unul dintre cele mai mari lacasuri de cult medievale de la Domul Sfantul Stefan din Viena si pana la Haghia Sophia din Constantinopol (Istanbul).

La inceput Biserica Neagra a fost romano-catolica, dupa reforma din Europa a devenit luterana, iar in zilele noastre aici se tin slujbe pentru comunitatea germana (din ce in ce mai restransa). Construita in stil gotic pe locul unei vechi biserici romanice din secolul al XIII-lea distrusa de invazia mongola, Biserica Neagra a fost initial o biserica catolica cunoscuta sub numele de Biserica Sfanta Maria, care purta hramul sfintei. In acea perioada Brasovul cunostea o puternica dezvoltare economica si culturala, astfel in timpul parohului Thomas Sander in anul 1383 incep constructiile cunoscutului lacas de cult (lucrarile fusesera incepute din anul 1377, insa nu sustinut).

Lucrarile de constructie sunt insa intrerupte din cauza invaziei turcesti din anul 1421 (cand se pune accent pe fortificarea orasului) si sunt continuate imediat dupa ce pericolul a trecut (din pacate planurile de constructie au fost simplificate dupa acest incident, din motive financiare). Cutremurul din anul 1471 impiedica construirea turnului sudic la inaltimea prevazuta in proiectul initial, iar anul 1477 marcheaza incheierea lucrarilor de constructie a monumentului. In anul 1499 este adusa o orga noua, se adauga un ceas in turn, iar in anul 1514 se pun si clopotele.

Datorita umanistului si pedagogului Johannes Honterus, la jumatatea secolului al XVI-lea intreaga Transilvanie este marcata de reforma bisericeasca (si scolara), in acest fel in anul 1542 se oficiaza prima slujba evanghelica in aceasta biserica si se indeparteaza altarele secundare. Din cauza numeroaselor cutremure din secolele XVI-XVII, la mijlocul secolului al XVII-lea Biserica Neagra necesita deja lucrari de restaurare. Incendiul din luna aprilie a anului 1689 (cauzat de invadatorii habsburgi) distruge mobilierul si acoperisul acestui lacas de cult, dupa acest eveniment biserica primeste numele de Biserica Mare, insa popular i se spunea Biserica Neagra (datorita peretilor innegriti de fumul incendiului), nume care devine oficial incepand cu secolul al XIX-lea.

Aspectul baroc al interiorului bisericii se datoreaza lucrarilor de restaurare efectuate dupa marele incendiu, tot atunci pentru a face fata numarului tot mai mare de enoriasi se construiesc si galeriile. Restaurarea se face cu ajutorul unor mesteri din orasul Danzig, se finalizeaza in anul 1722, an in care Biserica Neagra beneficiaza de o noua inaugurare. Pe galeria din partea de vest, intre anii 1836-1839 o firma berlineza (Buchholz) inalta o orga mult mai mare prevazuta cu aproape 4000 de tuburi. Aceasta orga mecanica a fost inaugurata in anul 1839, a fost restaurata intre anii 1997-2001, iar in zilele noastre este aproape in starea initiala.

Altarul neogotic este construit intre anii 1865-1866 de catre o firma vieneza, tot atunci au fost inaltate si stranele din cor, iar in anul 1898 este amplasata statuia reformatorului transilvanean Honterus chiar in fata turnului din sud. Ultimele lucrari de restaurare si intretinere se fac dupa Primul Razboi Mondial, atunci este marita galeria pentru orga, este consolidata bolta corului si se refac fialele contraforturilor din cor.

In ceea ce privesc dimensiunile Bisericii Negre, aceasta este situata la 589 de metri deasupra nivelului Marii Negre, se intinde pe o lungime de 89 metri, are o latime de 38 de metri, iar suprafata totala a acesteia este de 2500 de metrii patrati. Zidurile exterioare impreuna cu varfurile boltilor ating inaltimea de 21 metri, acoperisul din partea naosului (sud) atinge inaltimea de 42 metri, acoperisul din partea corului atinge inaltimea de 38 de metri, turnul sudic are o inaltime de 44 de metri, iar cupola acestuia atinge inaltimea de 65 de metri. Fiind o biserica-hala, Biserica Neagra este formata din cor, naos si turn putand adaposti aproximativ 5000 de enoriasi simultan.

Pe langa aspectul impunator, Biserica Neagra este cunoscuta si datorita faptului ca are cel mai mare clopot de la noi din tara, un clopot din bronz greu de aproximativ 6 tone (mai exact 6300 kg), sau pentru statuile sfintilor care sunt adapostite in contrafortii exteriori (decorati cu edicole) ai corului. Extrem de apreciata la nivel national si international este si colectia de covoare orientale care dateaza din secolele XV-XVI, colectie care fascineaza prin diversitate, colorit si modele fiecare vizitator. Astfel, dupa colectia din muzeul Topkapi din Istanbul, colectia de covoare din Biserica Neagra este cea mai mare de pe intregul continent European.

Datele istorice afirma ca in anul 1830 Biserica Neagra detinea un numar de aproximativ 39 de covoare, la sfarsitul secolului erau aproximativ 110, iar in prezent exista un numar de 156 de covoare. In trecut aceste covoare erau folosite pentru a decora bisericile sau primariile, peretii bisericilor reformatoare fiind impodobiti cu astfel de covoare deoarece Reforma era impotriva picturilor iconografice.

Cei care vor vizita interiorul Bisericii Negre trebuie sa stie ca aici vor mai putea admira cateva obiecte de arta extrem de importante si de valoroase, dintre acestea mentionam: altarul principal (anul 1866), altarul din Feldioara (secolul XV), amvonul (anul 1696), cristelnita din bronz (anul 1472), fresca Mariei (secolul XV), statuia Honterus de Harro Magnussen (anul 1898), stranele (secolele XVIII-XIX), portalurile gotice (anul 1477), pictura murala a Sfintei Maria (anul 1476), pietrele funerare ale personalitatilor brasovene, statuile sfintilor, piesele din aur, piesele vestimentare care dateaza din Evul Mediu si vesmintele liturgice din materiale textile medievale sau baroce de lux.

Trebuie mentionata si statuia de pe contrafortul nordic al bisericii, statuie care reprezinta un copil care pare ca va cadea, conform legendelor statuia a fost ridicata in memoria unui tanar ucenic talentat care a fost ucis de un mester invidios pe talentul acestuia. Concertele saptamanale de orga acompaniate uneori de catre corul bisericii sunt considerate adevarate spectacole muzicale, ecoul acestora depasind granitele tarii. Sute de mii de turistii viziteaza anual acest monument de o frumuseste aparte, cel mai important obiectiv turistic din judetul Brasov, dupa castelul Bran.