Orasul de la poalele masivului Pietrosul atrage anual mii de turisti dornici de a face o incursiune de neuitat in universul maramuresan. Asadar in frumosul oras Borsa din judetul Maramures turistii vor putea vizita Biserica de lemn care poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, un obiectiv turistic care deja este inclus pe lista monumentelor istorice din judet. Construita in jurul anilor 1700 (se presupune ca in anul 1717), aceasta biserica din lemn a fost pictata de abia in anul 1775 de catre un artist necunoscut. Ceea ce impresioneaza in cadrul acestei biserici este programul iconografic, acesta nu este cel care se realiza de obicei in tinutul istoric al Maramuresului. Scenele descoperite in aceasta biserica sunt izolate in ceea ce priveste tematica si nu au o ordine logica in ceea ce priveste legatura dintre ele. Pentru a ajunge la Biserica de lemn din Borsa vizitatorii trebuie sa urmeze cursul superior al Viseului si la doar 81 de km de orasul Sighetu-Marmatiei, pe drumul national 18, vor gasi acest obiectiv turistic al orasului Borsa.

Biserica este construita in plan dreptunghiular, are acoperisul principal format din doua seturi de stresini care acopera atat portalul cat si naosul si pronaosul. In ceea ce priveste absida pentagonala a altarului aceasta este prevazuta cu un acoperis putin coborat. Deasupra pronaosului se inalta o turla de mari dimensiuni, aceasta turla este specifica bisericilor din Maramures, iar portalul din partea vestica a bisericii este deschis si are doua caturi. Cele doua niveluri sunt sprijinite in partea vestica de trei arcuri, iar pe partea sudica si nordica se regasesc doua arcuri de dimensiuni mai reduse. Biserica de lemn din Borsa se incadreaza in ceea ce priveste pictura in cadrul bisericilor care au fost construite in zona din jurul orasului Baia Mare, chiar la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Printre particularitatile stilistice ale picturii putem mentiona decoratiile cu linii curbate, in stil liber, de pe bolta naosului, acestea amintesc despre stilul celebrului pictor Stefan care a realizat bisericile de lemn din Plopis si Surdesti (in anul 1783). Pe langa aceste celebre picturi in interiorul bisericii turistii vor putea admira si frumoasele sculpturi de lemn, dar si picturile in culori vii din anumite zone afectate. Din dorinta de a ascunde urmele unui incendiu, in preajma anului 1800 zona altarului si partea estica a boltii din naos incep sa se refaca.

In acest sens suprafetele afectate de foc se acopera cu bucati din haine, deasupra carora se lipeste hartie care ulterior este pictata. Pe pereti turistii vor putea admira: Intrarea in Ierusalim, Izgonirea din Rai, Sfantul Nestor biruind paganii, Iisus si femeia samariteana, Uciderea Sfantului Arhidiacon Stefan, Pustnicii, Judecata de Apoi si Parabola celor 10 fecioare. Pe plafonul din zona pronaosului se vor putea admira mai multi ingeri si in colturile acestuia serafi, iar pe bolta din zona naosului se vor putea admira Sfanta Treime si cei patru evanghelisti si Inaltarea Maicii Domnului. Ceea ce se distinge de scenele pictate in mod normal in restul bisericilor este nerespectarea cronologica a acestora, in acest fel picturile care evoca anumite momente din Viata si Patimile Mantuitorului Iisus nu sunt asezate in ordinea intamplarii lor. Toate picturile de pe pereti sunt incadrate in chenare cu sir alb sau sunt pictate mari si dreptunghiulare, iar inscriptiile care denumesc aceste teme sunt pozitionate in registre, iar pe registrele de jos ale peretilor se regasesc scene din Vietile Sfintilor si din Geneza. Cu toate aceste particularitati in ceea ce priveste pictura Biserica de lemn din Borsa se face remarcata, acesta este poate si principalul motiv care atrage anual o multime de vizitatori dornici de o incursiune in spiritualitatea veche maramuresana.